menu

Happy building. Duurzamer, goedkoper en betere en mooiere uitstraling.

Happy building. Duurzamer, goedkoper en betere en mooiere uitstraling.

School: sg Huizermaat


Dominique
Zoey
Elisa
Olivia

Om te beginnen met ons happy building idee is het misschien handig om terug te kijken op wat de wensen van de bewoners zijn, en welke werkzaamheden al uitgevoerd zijn. De wensen van de bewoners zijn:
Het portiek en trappenhuis moest meer licht in vallen.
de indelingen van de woningen moest efficiënter.
de woningen moesten minder gehorig zijn.
De al uitgevoerde werkzaamheden zijn:
Mechanische ventilatie en ATD puien zijn al vervangen.
Daken zijn vernieuwd
zonnepanelen zijn aangebracht
gevels zijn geïsoleerd
en er is dubbel glas aanwezig

Onze grootste ideeën hebben wij onderverdeeld in categorieën
duurzaam isoleren
brandveiligheid
geluidsisolatie
trappenhuis en lampen
wegkomen bij brand

Isoleren
Op het isoleren wat vaak niet milieuvriendelijk en schadelijk voor de natuur kan zijn hebben wij een oplossing proberen te zoeken. Hier kwam uit dat isoleren met cellulose (een soort papiervlokken) ons het beste leek. Omdat het milieuvriendelijk en duurzaam is omdat het lang meegaat en er geen schadelijke stoffen in zit. We willen isoleren in alle muren behalve de voorgevel, die is namelijk al geïsoleerd. Voor het geluidsoverlast hadden wij in gedachten om geluidsisolatie panelen in de muur aan te brengen. Deze panelen zullen gemaakt zijn van steenwol, omdat dit de beste keuze is als het gaat om geluidsisolatie. Natuurlijk is de hele flat voorzien van dubbel glas wat ook weer geluidsisolerend werkt.

Wat de panelen betreft zullen we ze aanbrengen in alle tussenmuren omdat daar toch het geluidsoverlast het meest stoorbaar blijkt te zijn. De vloer is ook voorzien van geluidsdempende matten. Ook willen we een rooster in de keuken van elk appartement voor de rook om te ontsnappen en een verwarming om het warmer te maken, we maken het duurzaam door de zonnepanelen die al op het dak liggen
Brandveiligheid

voor veiligheid in het algemeen is brandveiligheid natuurlijk een groot onderdeel. Hier hebben wij bij bedacht dat ieder verdieping over een brandblusser beschikt. Ook krijgt elk appartement een rookmelder die in de meest centrale plek van het appartement komt te hangen. Ook op de gangen zullen er rookmelders hangen. In elke gang willen we brand melders hangen, zodat als er brand is iedereen het gebouw kan uit vluchten. Aan de achterzijde van het trappenhuis willen we een nooddeur maken zodat er altijd mogelijkheid is om het gebouw uit te vluchten.

Lampen
Ons idee voor verlichting in het gebouw zijn led panelen gemaakt van aluminium(zoals deze). Deze hadden wij bedacht in het trappenhuis, bij de hoofdingangen en op de gangen. Om ervoor te zorgen dat de lampen niet onnodig gebruikt gaan worden en dus een hoop energie verspillen was ons idee om de bewoners een keycard te geven waarmee ze ook in hun appartement kunnen. Met deze keycard kunnen ze ook het licht aanzetten in de hallen, het trappenhuis en bij de hoofdingangen. Dat gaat zo, op het moment dat jij de hoofdingang open maakt met je keycard en het gebouw binnenkomt houd je de keycard tegen een sensor die de zich direct naast de deur zal bevinden. Zodra je de keycard er tegen aan houd zal het licht aan gaan voor een 3 minuten, zodat je naar boven kan lopen en het licht daarna meteen weer uit gaat. Als jij het licht langdurig nodig hebt omdat jij bijvoorbeeld moet verhuizen en het snel donker wordt, klik je de keycard in de houder naast de sensor. Hierdoor blijft het licht aan en kan je hem uit de houder halen als je klaar bent waarna het licht na drie minuten uit gaat.

Trappenhuis
Ook hadden wij bedacht om de voorkant van het trappenhuis compleet van glas te maken, zoals je hier kunt zien zodat ook daar veel licht naar binnen komt en de lampen alleen ´s avonds nodig zijn. De lampen komen aan de bovenkant van elk platform zodat er ‘s avonds ook genoeg licht is in het donker. Dat scheelt ook weer energie als het dag is want dan hoeven de lampen niet de hele tijd aan te blijven. Ook willen we een reling bij de trap zodat mensen niet van de trap vallen.

Inrichting
We hadden bedacht dat de woonkamer en de slaapkamers aan de raamkant komen te zitten. zodat je daar altijd zoveel mogelijk daglicht naar binnen kan komen. Zoals je ook ziet is de keuken ruimer geworden, zodat je je vrijuit kan bewegen en er genoeg opberg plek is. Er komen in de slaapkamer 2 stopcontacten in de keuken 6 stopcontacten in de woonkamer 3 stopcontacten en in de badkamer 2 stopcontacten.
uiterlijk van het gebouw en ontmoetingsplek

Wij hadden bedacht om voor de buren een soort ontmoetingsplek te maken in de speeltuin tegenover het gebouw, omdat er toch wel vraag bleek te zijn naar meer contact met de buren. Dus hadden we bedacht om er een bankje van gerecyclede stoffen neer te zetten. Maar ook om een bloementuin en groentetuin aan te leggen voor degene die dat leuk vinden. Daar komt ook een regenton om het te hergebruiken voor de plantjes water geven Hierdoor hopen wij een gelegenheid tot meer contact tussen de buren te creëren. De moestuin en bloementuin zal onderhouden moeten worden door de bewoners zelf. Het gedeelte van de speeltuin zoals de speel en klimtoestellen zullen wel onderhouden worden door de gemeente. Ook willen we parkeerplaatsen en elektrische oplaadpunten voor auto’s. Er zijn 24 appartementen dus dan willen we 30 parkeerplaatsen. Ik weet het waarom geen 24 parkeer parkeerplaats, Nou als er bezoek komt kunnen hun ook hun auto kwijt. We willen 3 oplaadpunten voor de electrische auto’s en aan 1 oplaadpunt zitten 2 opladers.
Naast de voorzieningen in de speeltuin willen wij ook de buitenkant van het gebouw er een beetje strakker uit laten zien, zo willen wij alle buitenkozijnen zwart verven en ook willen we de deurpost van de hoofdingang zwart verven.

Financiële plaatje
Dit is de optelsom van alle verbeteringen die wij gaan doen, we hebben geprobeerd het zo nauwkeurig mogelijk te doen door echt te kijken waar we welke materialen en diensten vandaan gaan halen. Zo komen wij op het totaalbedrag voor 1 gebouw op: € 101.366,53

Hier is een link naar een youtube filmpje, waarin we het idee presenteren: https://youtu.be/HooII_-3vfw


De voordelen

Er is geluisterd naar de ideeen van de bewoners, het is duurzamer, goedkoper en heeft een strakkere en betere uitstraling.


Meer informatie

We hebben met de hele klas hier aan gewerkt en de totaal prijs voor 1 gebouw is € 101.366,53.
Er zijn vier gebouwen dus dan is de prijs keer 4.


Bedacht door

De Happy Builders.


Media