Uitvinderswedstrijd 2018 finale

Wat was het een geweldige ochtend, vrijdag 28 juni in De Ontdekfabriek in Eindhoven: meer dan 150 basisschoolleerlingen, hun onderwijzers en natuurlijk de rij-ouders beleefden er de landelijke finale van De Uitvinderswedstrijd 2019. Dit jaar kwamen de finalisten van erg ver: Emmeloord, Bleiswijk, Almere, Voorschoten en Roermond. Maar ook Eindhoven en Deurne waren vertegenwoordigd, hun reis naar De Ontdekfabriek was wel wat korter. Lees hieronder een verslag van de finale.

 

De jury, bestaande uit Carlijn Meijs (De Uitvinders), Dirk-Jan Verheijden (Vanderlande) en Jos Vreeker (ASML) maakt zich op voor de moeilijke taak om keuzes te gaan maken tussen de uitvindingen. Niet in het minst vanwege de gespannen gezichtjes die ze zien. Dan maar gauw beginnen met de presentatie van Thom en Pepijn van ’t Karregat uit Eindhoven. Zij presenteren de ‘Mobiele Circustent’: “met één touwtje staat de hele circustent binnen ’n minuut!”

 

Een lovende jury zorgt ervoor dat de resterende acht groepjes al wat rustiger op hun stoel zitten. Achtereenvolgens worden uitvindingen met namen als de ‘H2O bus’ en ‘Jungle Waterrad Fiets’ gepresenteerd.

 

Dan is het tijd voor het juryberaad. Maar denk maar niet dat de kinderen zich vervelen. Onder leiding van presentatrice Femke Meurs doen ze allemaal mee aan een uitvindersquiz. Pas bij de laatste – en allermoeilijkste –  vraag “hoeveel patenten zijn er vorig jaar aangevraagd in Nederland” blijft er een winnaar over. Het juichen kan niet lang duren want daar is de jury alweer met de uitslag van de finale!

 

De winnende groepen mogen nog een keer op het podium. De prijs voor de meest originele uitvinding wordt binnengesleept door Just en Tijn van D’n Heiakker uit Deurne. Hun Reuze Ventilator blaast alle wolken naar de woestijn, om daar voor water te zorgen. De dappere Linde van de Nutsschool uit Voorschoten heeft volgens de jury de beste presentatie. Haar Urinecentrifuge maakt van plas weer drinkwater! “Het smaakt wel een béétje anders…”. En ook uit de uitvindersstad Eindhoven komt een winnaar: Meijke, Linn, Arwin en Ernst van Basisschool ’t Karregat winnen de prijs voor de best uitgewerkte uitvinding. Hun Verlichte Trapeze Touwen voor het circus geven ook echt licht. Supertechnisch uitgewerkt!

 

Na het uitdelen van de prijzen, gesponsord door Skool, en het maken van foto’s wordt het langzaam weer rustig in De Ontdekfabriek. Blije uitvinders en hun klasgenoten gaan weer op weg naar hun woonplaats. Hopelijk hebben ze ontdekt dat je met innovatie en originaliteit kunt bijdragen aan een betere samenleving. En misschien hebben ze wel ontdekt dat dáár juist hun passie talent ligt. Op weg naar een toekomst in een van de innovatieve bedrijven in Nederland. Volgend jaar weer! Dan ook met het nieuwe programma ‘De Uitvinders en Het Grote Mensen Mysterie.’ Spannend hè? Wie mee wil doen: abonneer je op de nieuwsbrief van De Ontdekfabriek

 

Bekijk meer nieuws

 • Uitvinderswedstrijd 2018 finale gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • Uitvinderswedstrijd 2018 finale teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.